diumenge, 24 d’abril del 2011

Acta de Consagració de Santa Maria


“En l’any de l’encarnació del senyor de 1105, vetllant pel bé comú el venerable Berenguer, Bisbe de Barcelona, per la gràcia de Déu, i el grup de canonges comissionats a baix anotats, amb l’assistència de molta gent,acudiren a consagrar la casa de Déu en honor i memòria de la Mare de Déu, maria, al comtat de Barcelona, al Vallès, al lloc anomenat Martorelles.

El mateix dia de la consagració van confirmar a la predita església totes les seves possessions i adjacents que tenia o havia de tenir qualsevol lloc, és a dir, terres i vinyes, dècimes i primícies que són del seu dret, juntament amb tots els seus alous que té o ha de tenir als termes parroquials que l’envolten. Van decidir també que aquesta Església rebés el crisma de la seu Barcelonina, i que cada any pagués un cens de tres sous menys dos diners de moneda corrent amb motiu dels dos sínodes. I també van confirmar el cementiri de trenta passes eclesiàstiques a la mateixa església, i qualsevol cosa que contingui el mateix espai ho van posar sota jurisdicció eclesiàstica, i si algú allà robés o l’envaís, que sigui declarat reu sacrilegi fins que no doni completa satisfacció canònica.

I perquè la predita església gaudis de plena llibertat, van decidir que posseís lliurament tot el que és del seu dret, sota la justícia i dignitat de la Seu de Barcelona, i perquè cap persona eclesiàstica o secular, pretengués robar coses o atacar, van amenaçar-la sota pena d’anatema, i a tots els qui guardin la justícia i li facin el bé els va permetre l’absolució dels pecats per la gràcia de Déu.

Signatura (una creu) de Berenguer, Bisbe de Barcelona. Guillem Bernat, Levita subscriu. Signatura de Miró, levita. Signatura de Ramón, sotsdiaca. Signatura de Berenguer sotsdiaca.

Signatura d’Arnau, prevere. Signatura de Gerard, sacerdot. Signatura de Berenguer, levita i capiscol. Signatura d’Albert Berenguer. Signatura de Poní Albert. Signatura de Bernat Guanalgot. Signatura de Bernguer Bernat. Signatura d’Ermengol Enulf. Signatura de Copanc Ermengol. Signatura d’Arnau, sotsdiaca, que això va escriure el dia i l’any sobre dits (no consta el dia).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada